مجوز یا جواز فعالیت اقتصادی به مشتریان شما این امکان را می دهد تا با خیال آسوده به شما مراجعه نمایند. مجوز اقتصادی یعنی کسب و کار شما مورد تایید مراجع ذی صلاح بوده و دارای پروانه و جواز کسب و کار هستید. در این مطلب قصد داریم تا درمورد سامانه مجوز فعالیت اقتصادی صحبت کنیم.
پروانه یا مجوز فعالیت اقتصادی تاییدیه و گواهی است که توسط مراجع ذی صلاح صادر شده و به شرکت مورد نظر اجازه می دهد در حوزه موضوع شرکت فعالیت نماید. یک نکته مهم در زمینه مجوز فعالیت اقتصادی اسن است که موضوعاتی نیاز به کجوز دارند که نام آن ها در فهرست موضوعات مجوزدار از سوی اداره ثبت شرکت ها منتشرشده باشد.
کسب و کار و یا شرکت مورد نظر برای اخذ مجوز می تواند هم قبل از فرایند ثبت شرکت اقدام نماید و هم پس از تایید نام و ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت ها و تایید اولیه کارشناس اداره ثبت نسبت به اخذ مجوز برای کسب و کار خود اقدام کند.
سامانه مجوز فعالیت اقتصادی
سامانه اداره ثبت شرکت ها برای آسان تر شدن فرایند اخذ مجوز اقدام به ارائه پیوستی کرده که در آن فهرست کلیه موضوعاتی که باید برای اخذ مجوز اقدام کنند منتشر شده است. در قسمت بالای این جدول نهاد صادرکننده مجوز فعالیت آمده و به متقاضی نشان می دهد که باید برای اخذ مجوز به کدام سازمان یا سامانه مراجعه نماید.
جدول ارائه شده در اداره ثبت شرکت ها دارای 4 بخش است که عبارتند از:
- موضوع فعالیت
- نوع تصمیمات
- مستندات قانونی
- بخش توضیحات
به عنوان مثال هرنوع کسب و کاری در زمینه ایجاد و ثبت نهادهای پولی و مالی باید از بانک مرکزی مجوز دریافت نماین یا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری (دبیرخانه صندوق نوآوری و شکوفایی) مرجع صدور مجوز برای صندوق های پژوهش و فناوری و بیمه مرکزی جمهوری اسلامی مرجع صدور مجوز در خصوص ثبت هر موسسه و شرکت بیمه از جمله نمایندگی بیمه، کارگزاری (دلالی) رسمی بیمه، ارزیابی خسارات بیمه ای و مؤسسات محاسبات فنی رسمی بیمه، در ایران در نظر گرفته شده است و…
بنابراین نمی توان یک نهاد را به عنوان سازمان یا سامانه مجوز فعالیت اقتصادی نام برد. نهاد صادرکننده برای پروانه فعالیت یکسان نبوده و باید ببینید کدام سازمان در حوزه صلاحیت صدور مجوز برای فعالیت مورد نظر شماست. متقاضیان ثبت شرکت می بایست با توجه به موضوع فعالیت شرکت، به نهاد ذی صلاح مربوطه به موضوع خود مراجعه نمایند.
همانطور که در موضوع مجوز فعالیت اقتصادی گفته شد، تعدادی از موضوعات فعالیت هستند که نیاز ی به مجوز ندارند و بدون مجوز در سامانه ثبت شرکت ها قابلیت ثبت شدن دارند. اما چنانچه موضوع فعالیت انتخابی شما نیاز به اخذ مجوز دارد بهتر است قبل از اقدام به ثبت شرکت، در ابتدا برای گرفتن مجوز به سامانه مجوز فعالیت اقتصادی در نظر گرفته شده مراجعه نمایید.
به عنوان جمع بندی این بخش باید بگوییم یک نهاد جامع به عناون سامانه مجوز فعالیت اقتصادی وجود ندارد و با توجه به اینکه موضوعات متنوع هستند، نهادهای مختلفی برای صدور مجوز معرفی شده اند و اشخاص باید با توجه به موضوع فعالیت شرکت خود و هم چنین، قوانین و مقررات موجود، به سامانه ذی صلاح مراجعه و درخواست خود را برای دریافت مجوز را ثبت نماید.
البته برای تسهیل روند صدور مجوز، در حال حاضر اغلب درخواست ها در سامانه درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی g4b.ir انجام می گیرد.
براساس بخشنامه صادرشده توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، تمامی مراجع ذی صلاح صدور مجوز باید نوع شرایط و فرایند صدور، نحوه تمدید و لغو مجوزها را همراه با تمامی موارد قانونی تهیه کرده و به هیات مقررات زدایی و صدور مجوز کسب و کار ارسال کنند.
اگر فعالیت شما جزو ان دسته از فعالیت هایی است که باید مجوز فعالیت اقتصادی را از چند نهاد اخذ کنید، دستگاه اصلی موضوع فعالیت وظیفه مدیریت یکپارچه، هماهنگی و اداره امور اخذ و تکمیل و صدور مجوز را بر عهده خواهد داشت.
با بیان تمامی موارد گفته شده باز هم تاکید می کنیم که نمی توان یک روند واحد برای اخذ کلیه مجوز ها بیان نمود و متقاضیان باید باتوجه به موضع فعالیت خود سامانه مجوز فعالیت اقتصادی را پیدا کرده و یا به نهاد مربوطه مراجعه کنند و مراحل و نحوه گرفتن مجوز فعالیت شرکت را طی نموده تا مجوز برای کسب و کار آن ها صادر شود.
درچند سال اکثر نهادهای مربوطه به جای مراجعه حضوری، سامانه های اینترنتی را فراهم نموده اند که متقاضیان به راحتی به صورت اینترنتی و بدون مراجعه حضوری می توانند درخواست خود را ثبت کنند.
مهم ترین مراجع صدور مجوز تأسیس و تغییرات اشخاص حقوقی مطابق قوانین و مقررات موضوعه
- بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
- سازمان اقتصاد اسلامی
- معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری (دبیرخانه صندوق نوآوری و شکوفایی)
- بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران
- صندوق بیمه محصوالت کشاورزی (مدیریت شعب بانک کشاورزی استان ها)
- سازمان بورس واوراق بهادار
- سازمان خصوصی سازی
- وزارت تعاون ، کار و رفاه اجتماعی (اداره تعاون شهرستان مربوطه)
- وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
- شورای توسعه فرهنگ قرآنی (هیأت هماهنگی صدور مجوز موسسات قرآنی)
- سازمان حج و زیارت
- وزارت میراث فرهنگی و گردشگری وصنایع دستی
- سازمان حمل ونقل و پایانه های کشور
- سازمان هواپیمایی کشوری
- وزارت علوم تحقیقات و فناوری
- سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور
- شورای عالی حوزههای علمیه (شورای گسترش حوزههای علمیه)
- سازمان بهزیستی
- وزارت کشور
- نیروی انتظامی جمهوری اسلامی
- جامعه حسابداران رسمی
- وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح
- -اداره کل اسناد و امور مترجمان رسمی (فنی) قوه قضائیه
- وزارت نفت (شرکت ملی نفت ایران)
- اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران
- وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (اداره کل سازمانهای کارگری و کارفرمایی)
- سازمان شیلات ایران
- سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی
- سازمان تنظیم مقررات رسانه های صوت و تصویر فراگیر (ساترا)
- وزارت صنعت، معدن و تجارت
- معاونت قضائی مرکز توسعه حل اختالف کشور
- مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه/کانون های وکلای دادگستری
دلیل اهمیت داشتن مجوز فعالیت اقتصادی
فعالیت های اقتصادی کوچک و بزرگ در کنار یکدیگر اقتصاد کشور را تشکیل و به سمت رشد و توسعه پیش می برند. داشتن مجوز فعالیت اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است که نشان می دهد کسب و کار مربوط زیر نظر قانون فعالیت می کند و امکان استعلام از مراجع ذی صلاح و قانونی را دارد. بنابراین داشتن مجوز مانع از هرگونه فعالیت غیرقانونی شده و اثرات مثبت زیادی بر اقتصاد هر کشوری خواهد داشت.
سخن پایانی
کسب مجوز فعالیت اقتصادی برای هر کسب و کاری ضروری و لازم است. تهیه مستندات و مدارک مورد نیاز و مراجعه به سازمان ها و نهادهای ذی ربط ممکن است برای همه مقدور نباشد و عده ای بخواهند این کار را به یک فرد یا موسسه معتبر بسپارند.
موسسات و مراکز حقوقی می توانند به شما درخصوص دریافت مجوز اقتصادی مشاوره های لازم را بدهند. اگر درخصوص دریافت مجوز فعالیت اقتصادی و سامانه مجوز فعالیت اقتصادی سوال و ابهامی دارید یا برای دریافت مجوز نیاز به مشاوره حقوقی دارید، می توانید از خدمات موسسه بین المللی داوری و حقوقی دکتر بهنیایی بهره مند شوید.
کارشناسان و وکلای موسسه حقوقی دکتر بهنیایی آماده ارائه مشاوره های تخصصی در خصوص انتخاب هریک از مشاغل و مراحل اخذ مجوز فعالیت اقتصادی برای شما هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های مرکز تماس حاصل فرمایید.