وکالت و داوری دعاوی

فرق وکالت بلاعزل و تام الاختیار

فرق وکالت بلاعزل و تام الاختیار

تفاوت وکالت بلاعزل و تام الاختیار

وکالت تام الاختیار خود به دو دسته تقسیم می شود:

الف- وکالت ساده

ب- وکالت بلاعزل

فرق وکالت بلاعزل و تام الاختیار: در وکالت بلاعزل در رابطه با نحوه ی منحل شدن وکالت صحبت می کنیم اما در وکالت تام الاختیار بحث در خصوص حدود اختیارات وکیل است؛ برخی در مورد وکالت تام اختیار چنین تصور میکنند که از آنجایی که یک وکیل تام الاختیار است بنابراین موکل حق عزل او را ندارد در صورتی که چنانچه گفته شد،‌ خود وکالت تام الاختیار ممکن است به دو صورت ساده یا بلاعزل منعقد شود.

وکالت تام الاختیار چیست؟

وکالت تام الاختیار به وکالتی گفته می شود که وکیل در حیطه ی موضوع انتخابی وکالت، اختیار کامل برای رسیدگی به امور آن موضوع را دارد. برای مثال اگر وکالت تام الاختیار در خصوص یک ملک به وکیل داده شده است،‌ وکیل کلیه اختیارات را برای انجام امور حقوقی مربوط به آن ملک را دارد از جمله فروش‌، رهن یا اجاره ی ملک و کلیه ی امور ناشی از این امور حقوقی برای وکیل امکانپذیر است و کاملا در این خصوص مختار است.

انواع وکالت تام الاختیار چه مواردی است؟

وکالت تام الاختیار ساده:

این نوع از وکالت،‌ به وکالتی گفته می شود که وکیل اختیارات کاملی در حدود موضوع انتخابی وکالت دارد؛ مثلا موضوع انتخابی می تواند یک ملک باشد یا یک ماشین باشد یا هر آنچیزی که می تواند در رابطه با آن وکالت داد. در این نوع وکالت با اینکه وکیل اختیارات کاملی برای انجام امور حقوقی مربوط به موضوع وکالت دارد؛ اما موکل هر زمان که تصمیم بگیرد می تواند وکیل را از سمت خود عزل کند.

وکالت تام الاختیار بلاعزل:

وکالت تام الاختیار بلاعزل وکالتی است که علاوه بر اینکه وکیل در حدود موضوع انتخابی وکالت اختیارات کاملی دارد،‌ موکل نیز حق عزل وکیل را از خود سلب و ساقط نموده است. روش های انحلال وکالت بلاعزل قبلا در مقاله ی دیگری تحت عنوان نحوه ی ابطال وکالت بلاعزل گفته شده است.

کسی که به دیگه وکالت تام الاختیار می دهد آیا همچنان می تواند خود نیز امور مربوط به موضوع وکالت را پیگیری کند؟

بله،‌وکالت دادن به دیگری به معنی انتقال اختیارات شخص موکل نیست بلکه وکیل درحدود موضوع وکالت واختیارات خود،‌ به نوعی با موکل شریک می شود و همان اختیاراتی را که موکل دارد بعد از وکالتنامه،‌ وکیل نیز خواهد داشت.

انتقال ملک با وکالت تام الاختیار

آیا انتقال ملک با دادن وکالت تام الاختیار ممکن است یا خیر؟

این مساله در میان برخی از خریداران و فروشندگان ملک رایج است که ملکی را که میفروشند به جای انعقاد قرارداد بیع (خرید و فروش)،‌ بعد از دریافت کامل مبلغ ملک به عنوان فروشنده،‌ یک وکالت تام الاختیار در خصوص ملک به خریدار می دهند تا خریدار کلیه امور اداری و ثبتی مربوط به ملک را انجام دهد و دیگر نیازی به حضور موکل نباشد؛ باید دقت کنید که این کار بسیار اشتباه و خطرناک است؛ چرا که با فوت یا حجر هر یک از طرفین هر نوع وکالتی منحل می شود حتی اگر وکالتنامه از نوع وکالت تام الاختیار بلاعزل باشد بنابراین در این حالت اگر خریدار در پروسه ی انجام انتقال ملک باشد و فروشنده فوت کند،‌ وکالتنامه منفسخ می شود و و کل مبلغی که خریدار (که به موجب قرارداد وکیل است) پرداخت کرده است غیرقابل استناد می شود و ملک در روند انحصار وراثت قرار خواهد گرفت.

آیا وکالت بلاعزل یا وکالت تام الاختیار را می توان در امور کلی داد؟

بله امکانپذیر است اما بهتر است در امور کلی این وکالت داده نشود و در امور جزئی وکالت تام الاختیار یا وکالت بلاعزل داده شود،‌ چرا که این نوع از وکالت خطرات زیادی به همراه خواهد داشت.

سوالات متداول در خصوص وکالت تام الاختیار

وکالت تام الاختیار را در چجه مواردی می توان منعقد کرد؟

افراد می توانند در امور مالی و اداری خود وکالت دهند و این نوع وکالت را تام الاختیار کنند. به طور کلی هر امری که قابل وکالت دادن است می تواند از نوع ساده باشد یا از نوع تام الاختیار.

فواید و مضرات وکالت تام الاختیار چیست؟

یکی از فواید وکالت تام الاختیار این است که زمانی که وکیل پیگیر امور اداری و مالی مربوط به موکل است در برخورد با موارد مختلف در ادارات مدام نیاز نیست تا مجددا به موکل جهت دریافت اذن بعدی مراجعه کند لذا سرعت کارهای اداری و مالی در این حالت بیشتر است و احتمال اینکه وکیل به امری برخورد کند که در آن زمینه وکالت ندارد و باید مجددا به موکل مراجعه کند به صفر می رسد.

آیا قبل از تنظیم وکالت نامه ی تام الاختیار لازم است مشاوره ی حقوقی دریافت کنیم یا خیر؟

بله، از آنجایی که تنظیم وکالتنامه ی تام الاختیار حساسیت های خاص خود را دارد بهتر است قبل از هر گونه اقدامی در این خصوص از مشاوره ی رایگان حقوقی استفاده کنید.

آیا وکالت تام الاختیار به موجب سند عادی نیز قابل قبول است یا خیر؟

خیر وکالت تام الاختیار باید به موجب سند رسمی اعطا شود.

چنانچه وکیل خلاف مصلحت موکل عمل کند آیا موکل می تواند وکالت را فسخ کند یا خیر؟

اگر وکالت تام الاختیار از نوع ساده باشد،‌بله فسخ آن امکانپذیر است اما اگر وکالتنامه ی تام الاختیار بلاعزل باشد،‌ ابتدا باید موکل رفتار خلاف مصلحت وکیل را اثبات کند سپس به عزل وکیل بپردازد.

آیا اعطای وکالت تام الاختیار به فرزند یا پدریا مادر یا دیگر اقوام سببی و نسبی ممکن است یا خیر؟

بله اعطای وکالت به ایشان در صورت داشتن اهلیت هیچ منعی ندارد.

جهت تنظیم وکالتنامه ی تام الاختیار باید به کجا مراجعه کرد؟

جهت تنظیم وکالتنامه ی تامالاختیار باید به یکی از دفاتر اسناد رمی مراجعه کنید.

حدودا هزینه ی تنظیم وکالت نامه ی تام الاختیار در دفترخانه ی اسناد رسمی چه میزان است؟

تقریبا هزینه ی تنظیم وکالتنامه ی تام الاختیار ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان است.

جهت دریافت مشاوره ی حقوقی در این زمینه با بنیاد حقوقی دکتر بهنیایی تماس بگیرید.

02171057113

02172418818

2.7/5 - (4 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *