شرط داوری چند نفره
در چه زمانی از شرط داوری چند نفره استفاده میشود؟ کار داوران در این شرط چیست؟ در برخی از منازعات چندین دادخوستدهنده دعوی و چندین قرارداد برای فیصله دادن به منازعات وجود دارد و معمولا در معاملات مالی و تجاری شرکتها بزرگ ایجاد میشود و اصل در این شکل از داوری حل منازعات مرتبط با هم در یک یا چند قراداد زنجیرهوار است. انتخاب یک نهاد داوری هوشمندانه تاثیر بسیاری در تنظیم یک قرارداد توافقنامه داوری سودمند برای حل و فصل منازعات طرفین دارد. مشاوران نهاد داوری حقوقی جاد پیشنویس قرارداد داوری شما را بهگونهای تنظیم میکنند که تمامی درخواستهای مشتریان را برآورده نموده و به پیشبرد اهداف مشتریان کمک میکند.
- گاهی شرط داوری با شرط داوری چند نفره و حضور چندین داور صورت میگیرد. در این نوع داوری در درخواست داوری، دو طرف اختلاف هستند و هر یک از طرفین یک داور دارند که داور سومی بر عملکرد آن نظارت دارد و هر یک از طرفین دعوی میتوانند در یک توافقنامه جداگانه یا مشترک درخواست داور بدهند و با نظارت داور سوم، حل و فصل منازعات خود را آغاز نمایند که به آن شرط داوری چند نفره میگویند.
بررسی شرط داوری چند نفره یا چند جانبه
داوری چند نفره در وضعیتی پیش میآید که در آن صحبت از چندین قرارداد است و طرفین برای رسیدن به نتیجه دلخواه از طریق شرط داوری چند نفره اقدام میکند و موسسه داوری تلاش میکند تا با انتصاب درست داوران در صورت بروز منازعه به حل و فصل موضوع مورد اختلاف بپردازند. در این مدل از داوری اصولا دو یا چند نفر منافع مشترکی در برابر طرفین دیگر دعوی دارند که میخواهند حل و فصل شود و شرط داوری چند نفره عملکرد مطلوبی را برای طرفین اختلاف رقم میزند و امکان سازش و ادامه روند همکاری فیمابین طرفین نزاع را بالا میبرد.
شرط در داوری چند نفره با چندین قرارداد
در این مدل داوری به دلیل تعدد طرفین اختلاف و برای پیشبرد منصفانه فرآیند داوری چندین داور انتصاب میشود تا به حفظ یکپارچگی در داوری، مساوات و قابل اجرا بودن رای داوری کمک کنند.
داوری چند قراردادی هنگامی ایجاد میشود که قرارداد نوشته شده برای حل منازعات متعدد ولی موضوع اختلاف مشترک باشد. این مدل از قرارداد اصولا ماهیت مالی دارد در مسائل تجاری بزرگ مانند پروژههای ساخت و سازهای بزرگ مانند، برج سازی اتفاق میافتد که صاحب پروژه قرادادهای توافقنامه جداگانه با پیمانکاران و معماران متعدد میبندد و این در حالی است که پیمانکار در رابطه با همین پروژه با چندین پیمانکار دیگر نیز قراردادهای فرعی جداگانه در همین راستا منعقد کرده است و هر یک از قراردادها ممکن است، داوری مستقل خود را داشته باشند: مثل تاخیر در تحویل پروژه و یا بروز اختلافات در چندین قرارداد توافقنامه که به طور همزمان بروز کنند که حل تمامی آنان به حل یک موضوع مشترک در چند قرارداد توافقنامه مرتب با همان موضوع واحد مورد داوری با شرط داوری چند نفره قرار بگیرد.
شرط داوری چند نفره در چندین قرارداد، در زمینه حل اختلافات چند طرفه ایجاد میشوند:
- اختلافات ایجاد شده در موضوعات مشابه یا یک سویه مطرح میشوند.
- رسیدگی به اختلافات چند طرفه در چندین موضوع مختلف از طریق شرط داوری چند نفره انجام میپذیرد.
- رسیدگی به کلیه اختلافات ناشی از این نوع توافقنامهها از طریق حل و فصل در داوری به صورت محرمانه فیمابین طرفین در قراردادهای جداگانه حل و فصل میشود.
- موضوعات در داوری چندین قرادادی و با شرط داوری چند نفره مشترک است و هدف مشترکی در آن دنبال میشود.
شرط داوری چندین قراردادی
- شرط داوری چندین قراردادی مختص مواضع مالی و تجاری بزرگ بین کارفرمایان و کارگران و یا مصرفکنندگان میباشد که با شرط داوری چند نفره ایجاد میشود و در آن بیش از دو طرف اختلاف تحت چندین توافقنامه داوری به حل و فصل اختلافات پیشآمده در یک موضوع واحد مورد منازعه میپردازند.
مزایای شرط داوری چند نفره در منازعات چندین قراردادی
شرط داوری چند نفره با چندین قرارداد، روشی کارآمد برای حل و فصل اختلاف پیچیده مالی و تجاری است و نیاز به استراتژیهای متفاوت در هر قرارداد وجود دارد که هدف آن ادغام چندین طرفین دعوی در قراردادهای مختلف در یک چارچوب واحد است که تحت داوری یکسان قرار میگیرند و در آن از شرط داوری چند نفره استفاده میشود.
- این نوع قراردادها مربوط به اختلافاتی هستند که در رابطه با موضوع مشترکی پیش میآیند که مشترکا با هم در ارتباطند ولی بر اساس قراردادهای جداگانه داوری میشوند.
- شرط داوری چند نفره شرایطی را پوشش میدهد که بیش از دو طرف درگیر یک اختلاف باشند و بخواهند با انعطافپذیری اختلافات را حل و فصل نمایند و از خسارات احتمالی پیشآمده جلوگیری کنند و در صورت مصالحه به همکاری خود ادامه دهند.
- در این مدل شرط داوری دستورالعملهای مختلفی برای حل و فصل وجود دارد و مسیرهای مختلف مورد بررسی قرار میگیرد و هدف آن رسیدگی و حل و فصل منازعات از طریق شرط داوری چند نفره انجام میشود تا از یک دعوی حقوقی در دادگاه جلوگیری شود.
- بندهای مختلف شروط در این رویه حل اختلاف برای انعطافپذیری و ایجاد فرصت برای پایان دادن به دعوی خارج از محدود دادگاه منعطف و متفاوت میباشد.
- مدل شرط داوری چند نفره منافع تمامی طرفین دعوا را تامین میکند و میتواند انتخاب مناسبی برای احقاق حقوق همه طرفین دعوی به منظور جلوگیری از خسارات پیشآمده حاصل از منازعه باشد و برای همه طرفین دعوی سودمند است.
- بار خصومت در داوری چند نفره کمتر حس میشود و باعث حفظ روابط و تداوم همکاری طرفین اختلاف میشود.
- شرط داوری چند نفره بهترین گزینه برای شرکتها و صاحبان مشاغل بزرگ است زیرا تقسیم تصمیمگیری بین داوران، بخصوص در قراردادهای چندگانه حل و فصل اختلافات حاصله را تصریح بخشده و سرعت و کیفیت کار را بالا برده و به حفظ حریم خصوصی شرکتها و صاحبان مشاغل و وجهه اجتماعی آنها کمک میکند و از ایجاد سابقه کیفری که ممکن است موجب عدم اعتبار شود، جلوگیری میکند.
اهداف شرط داوری چند نفره و چند قراردادی
- هدف از این مدل قرارداد، حل و فصل کلیه چالشها و تعارضات موجود فیمابین طرفین اختلاف در جهت همسو شدن در منافع است. در شرط داوری چند نفره رسیدن به توافق بین طرفین چالش برانگیز و دشوار میباشد و برای حصول اطمینان از رسیدن به نتیجه درست نیاز به یک شرط داوری چند نفره است. یک قراردادشرط داوری چند نفره رویهای منسجم و زنجیره وار، برای حل و فصل اختلافات پیشآمده از قراردادهای متعدد ولی وابسته به یک پروژه واحد هستند. در این شرط داوری ممکن است هر یک از قراردادها دارای شروط متفاوتی برای تسهیل حل و فصل اختلافات داشته باشند.
- شروط داوری چند نفره، اهرم فشار خوبی برای طرفین دعوی میباشد و از شفافیت زیادی در حل و فصل اختلافات برخوردار است و از سوگیریهای احتمالی جلوگیری میکند و حل مشکل تصمیمگیریهای پیچیده در داوری را تصریح میبخشد و زودتر به نتیجه میرسد و در این مدل شرط داوری چندنفره به ندرت پروندهها به دادگاه ارجاع داده میشوند.
- هدف از این مدل شرط داوری چند نفره حل و فصل منازعات دعوی بین کارفرما و کارگر است و رسیدگی به منافع طرفهای اختلاف با چانهزنیهای داوری انجام و فیصله مییابد.
شرط داوری چند نفره و کارفرمایان
بیشترین سود از شرط داوری چند نفره متوجه کارفرمایان و شرکتهای تجاری بزرگ است که میخواهند با کارمندان و مصرفکنندگان و پیمانکاران مختلف قرارداد ببندد و در صورت بروز اختلافات محتمل جلوی بروز خسارات و هزینههای بیشتر را بگیرند. برای تنظیم یک توافقنامه سودمند و مسالمت آمیز باید یک موسسه داوری حقوقی مصلح را برگزید. موسسه داوری حقوقی جاد برای حل و فصل مسالمتآمیز اختلافات با کمترین هزینه یاریرسان مشتریان گرامی میباشد.