موسسات حقوقی مراکزی به شمار می روند که ارائه دهنده خدمات حقوقی و وکالتی بوده و از نظر قانون یک شخصیت حقوقی مستقل محسوب می شوند. این نوع موسسات در زمره موسسات غیرتجاری قرار می گیرند. اگر قصد راه اندازی یک موسسه حقوقی را دارید در درجه اول باید با شرایط تاسیس موسسه حقوقی آشنا باشید.
به دلیل اهمیت آگاهی نسبت به شرایط راه اندازی و تاسیس یک موسسه حقوقی، در این مطلب قصد داریم تا در مورد این موضوع صحبت کنیم. لذا اگر به دنبال ثبت موسسه حقوقی هستید در ادامه با ما همراه باشید.
موضوع فعالیت موسسات حقوقی
همانطور که می دانید موسسات حقوقی به عنوان مراکز ارائه دهنده خدمات حقوقی و وکالتی به انجام امور مرتبط با خدمات حقوقی و وکالت دادگستری می پردازند. خدماتی از جمله وکالت، مشاوره های قضایی، معرفی وکلا و مشاوران حقوقی، تنظیم انواع و اقسام قراردادها، شکوائیه ها، نمایندگی حقوقی در دادگاه ها و …
برای آگاهی از شرایط تاسیس موسسه حقوقی در ابتدا باید با انواع این موسسات غیرتجاری آشنا باشید. موسسات غیرتجاری به دو دسته عمده تقسیم می شوند که عبارتند از:
موسساتی که هدف از تشکیل آن ها، مقاصد فرهنگی و اجتماعی است. این موسسات به دنبال جلب منافع مادی و تقسیم آن بین اعضای خود نیستند. خیریه ها و انجمن های علمی از جمله این موسسات به شمار می روند که منافع شخصی و گروهی در آن ها مطرح نبوده و هدف انجام امور بشردوستانه است.
دسته دوم موسسات، هدفشان جذب منافع مادی و مالی و تقسیم آن بین اعضا یا غیر است. به عنوان مثال یکی از اهداف عمده موسسات غیرتجاری، ارائه خدمات آموزشی و کسب منفعت از این طریق است. درواقع هدف موسسات غیرتجاری خرید و فروش کالا و انجام امور بازرگانی نبوده و در زمینه های مختلف به ارائه خدمات می پردازند.
موسسات حقوقی نیز زیرمجموعه موسسات غیرتجاری محسوب می شوند. بنابراین موضوع فعالیت موسسات حقوقی محدود نیست و می توانند دامنه وسیعی از انواع خدمات حقوقی را ارائه نمایند. عمده ترین فعالیت موسسات حقوقی را می توان در قالب موارد زیر بیان کرد:
- ارائه انواع مشاوره های حقوقی، مشاوره های شغلی
- تنظیم انواع قراردادها
- ارائه خدمات حقوقی در زمینه امور مربوط به خارج از کشور مانند خدمات مهاجرتی
- وکالت پرونده های حقوقی و کیفری
- ارائه خدمات حقوقی مربوط به خانواده
- ارائه انواع خدمات داوری
- تنظیم انواع شکوائیه ها، درخواست ها و دادخواست ها
- و…
قراردادهای حقوقی نکات مهمی را در بر می گیرند که پیشنهاد می کنیم برای آگاهی از موارد مهم در قراردادهای حقوقی این مطلب را مطالعه نمایید.
شرایط تاسیس موسسه حقوقی
یک مرکز حقوقی باید حداقل توسط سه وکیل از وکلای دادگستری تاسیس شود که محل اشتغال آن ها یکی بوده و در مجوز یا پرونده وکالت آن ها درج شده باشد. برای ثبت موسسه حقوقی باید به مرجع آن یعنی اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیرتجاری حوزه فعالیت موسسه مراجعه کرد.
چنانچه در محلی اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیرتجاری وجود نداشته باشد می توانند برای ثبت موسسه حقوقی به اداره ثبت اسناد و املاک مراجعه نمایند.
باید در نظر داشته باشید که ثبت یک موسسه حقوقی مستلزم صدور مجوز از سوی قوه قضاییه است. این کار با بررسی صلاحیت عمومی، دانش حقوقی و علمی و همچنین سنجش صلاحیت حرفه ای متقاضیان براساس شریط و ضوابط قانونی صورت می گیرد. در این راستا حداقل ظرفیت لازم برای پذیرش متناسب با نیاز حوزه های قضایی اعلام و تعیین می گردد.
در ادامه مهمترین شرایط تاسیس موسسه حقوقی را بیان می کنیم.
- سرمایه نقدی حداقل به میزان یک میلیون ریال
- تعداد اعضا حداقل دو نفر که یکی از موسسن موسسه باید حداقل ده سال سابقه وکالت داشته باشد.
- انتخاب و تعیین موضوع فعالیت موسسه: اگر در بند دوم اساسنامه موسسه عبارت “مشاوره حقوقی و انجام امور مربوط به وکالت توسط وکلای معتبر دادگستری” درج گردد در این صورت فعالیت موسسه شامل انجام کلیه امور حقوقی می شود.
- دریافت مجوز موسسه حقوقی
- تعیین و ذکر نام موسسه و اعضای آن، همراه با مشخصات اعضا به همراه محل اقامت ایشان در اساسنامه: در نظر داشته باشید که نام موسسه باید حداقل دارای سه سیلاب بوده و لاتین نباشد و بهتر است متناسب با حوزه فعالیت موسسه باشد.
نکته: درصورت بروز هرگونه تغییر در اساسنامه موسسه لازم است تا این تغییر به اطلاع اداره ثبت شرکت ها رسیده و در روزنامه رسمی درج شود.
شرایط متقاضیان تاسیس موسسه حقوقی
- برخورداری از شرایط عمومی وکالت برای متقاضیان براساس موارد مندرج در ماده 2 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت و همچنین ماده 10 لایحه استقلال کانون وکلا
- متقاضیان تاسیس موسسه حقوقی نباید محکومیت انتظامی درجه 4 یا بالاتر را در دو سال منتهی به تقاضانامه خود داشته باشند.
- همچنین نباید در زمان تقاضا برای تاسیس موسسه و صدور مجوز پروانه وکالت آن ها تعلیق شده باشد.
- اعضای موسس نباید هیچگونه عضویتی در موسسات حقوقی و وکالتی مشابه داشته باشند یا خود دارای دفتر وکالتی باشند.
مراحل ثبت و تاسیس موسسه حقوقی
برای ثبت موسسه حقوقی به صورت گام به گام باید مراحل زیر را انجام داد:
مرحله اول
معرفی دو نفر به عنوان هیدت مدیره. با معرفی این دو نفر اقدام به دریافت پروانه تاسیس موسسه حقوقی از قوه قضائیه نمایید.
مرحله دوم
تعیین نام موسسه حقوقی. براساس آنچه که گفته شد باید نام موسسه حقوقی خود را تعیین نمایید. دقت کنید که در ابتدای نام باید کلمه موسسه را ذکر نمایید. این نام باید مطابق با فرهنگ ایرانی و اسلامی باشد و نباید واژه بیگانه یا لاتین در آن به کار رفته باشد.
مرحله سوم
تنظیم اساسنامه موسسه و درج تمامی موارد مهم در آن از جمله مشخصات اعضا، موضوع و محدوده فعالیت موسسه، نام موسسه، اعضای موسس، محل اقامت قانونی آن ها. اساسنامه موسسه باید در کانون وکلای دادگستری مورد تایید قرار گیرد.
مرحله چهارم
با تنظیم و امضای مدارک نوبت به ارجاع آن ها به اداره ثبت شرکت ها می رسد. سپس باید اقدام به افتتاح حساب بانکی برای موسسه نمایید.
مرحله پنجم
با دریافت آگهی تاسیس طی مدت 14 روز کاری در روزنامه رسمی، شما 7 روز کاری زمان دارید تا موسسه حقوقی خود را بعد از دریافت آگهی، ثبت کرده و آن را تاسیس نمایید.
دو نکته مهم
1: موسسه باید ظرف مدت حداکثر یک ماه از تاریخ انتشار آگهی؛ یک نسخه از آن را به کانون وکلا ارسال نماید.
2: مدت مجوز فعالیت موسسه حقوقی برای 3 سال است و با انقضای این مدت باید برای تمدید آن اقدام نمایید.
کلام آخر
مراحل ثبت و شرایط تاسیس موسسه حقوقی، تخصصی است و باید از دانش و آگاهی کافی در این زمینه برخوردار باشید و در تمامی مراحل نیاز است تا دقت لازم را به خرج دهید. اما گاهی برخی از اعضا به دلیل عدم تجربه کافی یا ناآگاهی از قوانین و مقررات، سرمایه و زمان زیادی را از دست می دهند.
به همین دلیل بهتر است برای ثبت موسسه و آگاهی از شرایط تاسیس موسسه حقوقی حتما از نظر و مشورت با یک وکیل متخصص در این زمینه بهره مند شوید.
وکلای باتجربه بنیاد حقوقی دکتر بهنیایی، با سالها تجربه و تخصص در امور ثبت شرکت ها و موسسات، آماده ارائه خدمات مورد نیاز شما برای تاسیس موسسه حقوقی هستند. این موسسه حقوقی وکلا و مشاوران حقوقی متبحر خود را برای ارائه خدمات تخصصی به خدمت گرفته تا در تمامی مراحل ثبت و تاسیس همراه شما باشند. جهت دریافت مشاوره با شماره های موسسه تماس بگیرید.